W niecodzienny sposób mieszkańcy Leoncina świętowali 3 lipca to, że żyją w niepodległym kraju. Spotkali się przy wspólnym stole, by poznać smaki niepodległości. Organizator wydarzenia Stowarzyszenie Enjoy Leoncin, pozyskało środki z Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022 w ramach Rządowego Programu Dotacyjnego „Niepodległa”, na zorganizowanie warsztatów kulinarnych, które poprowadzili bracia Jakub i Michał Budnik.
Podczas warsztatów uczestnicy pod okiem doświadczonych kucharzy przyrządzili wereszczakę – litewską stew. Gotowali uczestnicy WTZ w Sercu Kampinosu, seniorzy z Senior+ w Wilkowie Polskim, Koło Gospodyń Wiejskich z Leoncina, młodzież z leoncińskich szkół oraz mieszkańcy gminy i zaproszeni goście. Można było poczęstować się ciastem, lemoniadą i chłodnikiem przygotowanym przez koło gospodyń. Dodatkową atrakcją był panel degustacji w ciemno, z zasłoniętymi oczami i nosem można było sprawdzić czy jesteśmy w stanie rozpoznać smaki bez tych dwóch zmysłów. Do wypróbowania były kapary, śledź, czekolada, czereśnie, marchewka, goździki i cynamon. Najwięcej kłopotów sprawiały kapary, bez pomyłki dzieci odgadywały smak czekolady. Podczas warsztatów komentatorem historycznych wydarzeń był Jarosław Kondrakiewicz – nauczyciel, ceniony pedagog, który swoją wiedzą i sposobem narracji zaraził miłością do historii wiele pokoleń. Organizatorzy dziękują partnerom i wolontariuszom za pomoc w przygotowaniu wydarzenia